Blijf in balans tijdens de peri-menopauze

Ben jij de 40 gepasseerd? Word jij 's nachts zwetend wakker en is je menstruatie onregelmatig? Heb jij plotseling veel meer spierpijn? Grote kans dat je in de perimenopauze zit. Lees er alles over in deze blog;

 

Vanaf je 40e levensjaar maakt je lichaam een fundamentele verandering door. Er vinden er allerlei hormonale schommelingen plaats waardoor je langzaam maar zeker op de overgang afstevent. Veel vrouwen ervaren een scala aan symptomen als hun hormonen veranderen in de maanden of jaren voorafgaand aan de menopauze, dat wil zeggen het natuurlijke einde van de menstruatie.

 

De menopauze is een punt in de tijd, maar de peri-menopauze ( peri , Grieks voor "rond" of "bijna" + menopauze) is een verlengde overgangsfase. Het wordt soms ook wel de menopauzale overgang genoemd, hoewel de overgang technisch gezien 12 maanden eerder eindigt dan de perimenopauze.

 

Meestal beginnen klachten en een verandering van je menstruatiepatroon in deze fase. Veel vrouwen ondervinden typische klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Vrouwen kunnen hier veel last van hebben in het dagelijks leven en daardoor minder goed functioneren. 

 

Wat is de perimenopauze?


Er zijn verschillende definities van de perimenopauze, maar deskundigen zijn het er over het algemeen over eens dat de periode begint met onregelmatige menstruatiecycli – als gevolg van de afnemende werking van de eierstokken – en eindigt een jaar na de laatste menstruatie.

 

De perimenopauze verschilt sterk van vrouw tot vrouw. De gemiddelde duur is drie tot vier jaar, hoewel het slechts een paar maanden kan duren of wel tien jaar kan duren. Sommige vrouwen voelen zich geteisterd door opvliegers en uitgeput door hevige menstruaties; velen hebben geen hinderlijke symptomen. De menstruatie kan bij sommigen meer of minder abrupt eindigen, terwijl anderen jarenlang onregelmatig menstrueren. 

 

Menopauze is een natuurlijk proces waarbij de oestrogeen- en progesteronproductie van de eierstokken (ovaria) afneemt gedurende enkele jaren. Deze overgangsperiode start wanneer de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron)  gaan schommelen.

 

Hierdoor verandert de rijping van de eicellen en uiteindelijk stopt de rijping totaal. De start van het overgangsproces kan al 10 jaar voor de officiële menopauze (betekent: de laatste menstruatie) beginnen.

 

Wanneer de peri-menopauze start is bij iedere vrouw dus anders. Vaak merken vrouwen pas  dat de peri-menopauze gestart is als ze er midden in zitten, omdat de verklaring voor hun "vage" klachten gevonden wordt.

 

Maar aan welke klachten moet je dan denken?

 

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijke borsten
  • Misselijkheid en overgeven
  • Opgezet gevoel

 

Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook geestelijke klachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ook kan de overgang zorgen voor een onrustig gevoel, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid.

 

Wist je dat voeding en leefstijl een grote invloed kunnen hebben op jouw klachten!

 

Manieren om het natuurlijke overgangsproces te ondersteunen zijn:

  • Gezonde voeding: Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon met veel fruit, groenten, gezonde vetten uit vis en zeevruchten, en voldoende eiwitten. Let op de inname van alcohol, geraffineerde suikers en bewerkt voedsel.
  • Lichaamsbeweging en krachttraining: Regelmatig bewegen is gunstig tijdens de overgang omdat het stress vermindert, de stemming verbetert en de slaap bevordert. Door oestrogeen verlaging vermindert de spiermassa en spierkracht, extra belangrijk dus ook hier aandacht aan te besteden in de vorm van krachttraining.
  • Meditatie: Veel vrouwen hebben baat bij ontspanningstechnieken tijdens de overgang zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
  • Natuurlijke supplementen: Naast kruidensupplementen kunnen bepaalde vitaminen en mineralen belangrijk zijn, zoals vitamine D, K, calcium en magnesium die bijdragen tot de instandhouding van normale botten.
  • Kruiden ter ondersteuning; rode klaver, echte salie, Maca, waterdrieblad, hop.

 

Spierspanning: waarom je er meer last van krijgt na je 40e

 

De meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Minder bekend is dat veel vrouwen in (aanloop naar) de overgang last krijgen van spierspanning, vaak in combinatie met pijnlijke gewrichten.

 

Vooral de spieren in je nek, schouders en rug kunnen na je 40e stram en stijf gaan aanvoelen. Zeker als je ’s ochtends je bed uit komt. Je zou misschien denken dat dit komt door slijtage of overbelasting, maar onderschat vooral de rol niet van de hormonale veranderingen die zich in jouw lichaam afspelen. Er namelijk een verband tussen gespannen spieren en hormonen.

 

Stoffen die je ter ondersteuning van spierspanning kan inzetten zijn onder andere magnesium of collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit dat niet alleen verantwoordelijk is voor de elasticiteit van je huid, maar óók bijdraagt aan gezonde spieren, pezen en kraakbeen.

 

Hervinden van purpose of life. “wie ben ik eigenlijk”?

 

De overgang is de transitie naar een volgende vrouwelijke levensfase. Een levensfase die zich onder andere kenmerkt door het einde van de vruchtbaarheid. Voor veel vrouwen een stukje vrouwelijkheid dat zij voor hun gevoel kwijtraken. Sommige vrouwen voelen een verhoogd gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen naarmate zij de vruchtbare fase van hun leven achter zich laten en minder gebonden zijn aan de fysieke en emotionele cycli die gepaard gaan met menstruatie en ovulatie.

 

Een periode van herontdekking en nieuwe kansen. Biochemisch is dit te verklaren door de verlaging van het oestrogeen, het zorghormoon. Evolutionair zo vormgegeven met een doel dat vrouwen zich weer meer op zichzelf kunnen richten, de kinderen zijn immers vaak de deur uit en bijna volwassen.

 

De overgang is een proces dat je uitdaagt om een evenwicht te vinden tussen je lichaam, je geest en je ziel, om zo je leven en je ware persoonlijkheid ten volle te kunnen leven en beleven. Kernbegrippen bij deze transformatie zijn kracht, wijsheid, zelfvertrouwen en vertrouwen in het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

 

Wil je meer informatie over het in balans blijven tijdens de peri-menopauze? Kom dan gerust lang in de winkel voor deskundig advies op maat!

 

 

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00