Gezonde hersen, wat kan ik doen?

Nou zou je denken wat is dat voor vreemde posttitel? Maar goed voor je hersenen zorgen is erg belangrijk! Je hersenen sturen immers het lichaam aan en slaan belangrijke informatie op. Gezonde hersenen zorgen ervoor dat je je fit voelt, je beter kan concentreren, stress bestendiger bent en ga zo maar door. Wat kan je doen om je hersenen gezond te houden?

 

Houdt je hersenen gezond! Dan voel je je fitter, heb je meer concentratie, kun je beter met stress omgaan. Kan je ziektes voorkomen en je geheugen verbeteren!

 

Maar hoe doe je dat?! In deze blog lees je meer!

 

Eet gezond

 

Het is van groot belang om gezond te eten. Je hersenen verbruiken namelijk meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Die energie komt voor een groot deel uit je voeding.

 

Hersen hebben specifieke voedingsstoffen nodig. Belangrijke voedingsstoffen om je hersenen gezond te houden zijn omega-3-vetzuren, bepaalde vitaminen en mineralen. 

 

Omega-3-vetzuren zorgen voor een snelle communicatie in je hersenen. Als je te weinig omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan dat leiden tot problemen met denken, zoals problemen met onthouden of concentreren. Omega-3-vetzuren vind je vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Maar denk ook aan algen olie.

 

Vitamines uit groente en fruit helpen bij de aanmaak van signaalstoffen. In groenten en fruit zitten vezels wat een prebiotica werking heeft. Een prebiotica heeft een stimulerend effect op de nuttige bacteriën in de darmen.

 

Je brein is verbonden met je darmen door de langste hersenzenuw van het lichaam, de nervus vagus. De darmen en hersenen communiceren via deze zenuw met elkaar. Daarom worden je darmen ook wel je tweede brein genoemd. Als je goed voor je darmen zorgt, worden je hersenen daar beter van!

 

Van alle vitamines zijn de B-vitamines het best onderzocht! Dit type vitamines helpt ook bij het behoud van de vettige isoleerlaag, maar zijn daarnaast onmisbaar voor de aanmaak van neurotransmitters. Dat zijn de signaalstoffen die de boodschap tussen hersencellen overbrengen.

 

B vitamines zitten voornamelijk in:  onder andere vlees (en dan vooral lever), vis en schelpdieren, gevogelte, eieren, melkproducten, peulvruchten, bladgroenten, zaden en verrijkt voedsel (zoals ontbijtgranen en edelgist).

 

Slaap voldoende

 

Slaap zorgt niet alleen voor rust en herstel voor je lijf – het zorgt in je brein ook voor de verwerking en (re)organisatie van informatie. Bovendien worden tijdens je nachtrust schadelijke afvalstoffen afgevoerd. Tijdens goede slaap worden de verbindingen tussen je hersencellen letterlijk versterkt.

 

Beweeg voldoende

 

Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof die ze nodig hebben.

 

Van bewegen worden je hersenen ook blij! Dit komt doordat er verschillende signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen vrijkomen. Onder andere de signaalstoffen dopamine, serotonine en endorfine. De feel good hormonen!

 

Wist je dat wandelen beschermt tegen het krimpen van je hersenen?!

 

Bij mensen die mee deden aan en proef waarin ze zes maanden een wandelprogramma volgden (45 minuten wandelen, drie keer per week) zagen onderzoekers op hersenscans van die mensen dat de hersencellen die belangrijk zijn om je aandacht ergens bij te houden extra actief waren. Bovendien was het volume van die aandacht gerelateerde hersenkernen groter geworden. Het aantal cellen was dus toegenomen.

 

Dit was vooral te zien in de prefrontale en temporale cortex. Die bleken meer grijze en witte stof te hebben na afloop van de zes maanden aerobic training. Deze gebieden staan erom bekend dat ze het snelst verminderen in volume bij het ouder worden. Mooi dus, als je daar wat van kan hamsteren door te wandelen!

 

Houd je hersenen gezond: tijd voor ontspanning!

 

Even niets aan je hoofd en helemaal ontspannen. Daar doe je je brein een groot plezier mee! Ontspanning en stress zijn nauw verbonden.

 

Volgens Neuropsychiater Theo Compernolle wordt ons brein geblokkeerd door een overvloed aan prikkels. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze productiviteit en creativiteit maar ook voor onze gezondheid. Wanneer je frontale cortex (gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je gedrag) overbelast raakt, reageren we emotioneler en zijn we minder stressbestendig.

 

Regelmatig ontspannen zonder te veel prikkels is daarom erg belangrijk. Daarnaast voelen we ons regelmatig gespannen door gedachten die we over onszelf of anderen hebben, maar die niet altijd blijken te kloppen. Geloof dus niet alles wat je denkt en verlaag hiermee je innerlijke stress.

 

Kruiden en ontspanning  Ontspannen kan lastig zijn. Je gedachten komen maar niet tot rust, je spieren blijven gespannen en slaapproblemen spelen dan ook nog een rol. Dan kan je voor kruiden kiezen die je hierbij kunnen helpen. Overleg met een specialist welke kruiden voor jouw kunnen werken.

 

Train je brein

 

Naast gezonde voeding, voldoende beweging en slaap en is het belangrijk om je hersenen regelmatig uit te dagen. Dat houdt je hersenen gezond.

 

Door verschillende zintuigen te prikkelen, worden er meerdere verbindingen in het brein. Om nieuwe verbindingen te maken is vooral nieuwe ervaringen en kennis op te doen belangrijk. 

 

Een paar ideeën:

 

  1. Blijf een leven lang leren
  2. Blijf nieuwe dingen proberen
  3. Blijf naar muziek luisteren of het allermooist bespeel een instrument
  4. Een spel spelen
  5. Een cursus volgen
  6. Een (nieuwe) sport proberen

 

Welke tip spreekt jou het meeste aan? Kies vooral iets wat je leuk vindt. Dan houd je vol en zet je met plezier je brein aan het werk. Hoe meer je je hersenen uitdaagt, hoe gezonder het is voor je brein. Blijf daarom uitdagen.

 

Vind je deze blog leuk? Wil je meer gezondheid kennis op doen? Op onze website staan verschillende blogs over gezondheid. We delen ook vaak gezondheidstips via onze social media kanalen. Ook vind je hier onze lopende aanbiedingen op terug. 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00