Overgang; natuurlijke ondersteuning voor jouw lichaam en geest

Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vermoeidheid, ... Stuk voor stuk bekende en veelvoorkomende overgangsklachten. En stuk voor stuk worden ze veroorzaakt door hetzelfde probleem: een hormonale disbalans in de overgang. In deze blog lees je welke natuurlijke ondersteuning voor jou het beste is in deze bijzondere periode in je leven.

 

Je hormoonhuishouding is de basis! De basis van je gezondheid, van je fitheid maar ook hoe je stemming is. Best belangrijk dus! Maar als de hormonen gaan schommel omdat je in de overgang komt, dan kan dat erg vervelend zijn en zelfs je gezondheid beheersen voor een aantal jaren. 

 

Wat is de overgang?

 

De overgang, een woord met een erg negatieve bijklank voor de vrouw van middelbare leeftijd. Feitelijk is de overgang het begin van een periode waarin de hormonen die de menstruatie reguleren (oestrogeen en progesteron) in mindere mate geproduceerd worden.

 

Het lichaam van de vrouw gaat langzaam van vruchtbare- naar onvruchtbare staat. Dit proces kan gepaard gaan met een aantal onaangename verschijnselen zoals: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido.

 

Wanneer begint de overgang gemiddeld?


Gemiddeld begint de overgang rond een leeftijd van 45 jaar, maar je kunt er ook eerder of later mee te maken krijgen. Bij de meeste vrouwen treedt de laatste menstruatie (menopauze) op als ze rond de 50 zijn, maar ook dit verschilt per vrouw. De precieze leeftijd van de menopauze kun je overigens pas achteraf vaststellen als de menstruatie twaalf maanden is uitgebleven.

 

Symptomen van de overgang zijn o.a.:

Opvliegers
Hartkloppingen
Transpiratie aanvallen en nachtelijk zweten
Hoofdpijn
Moeheid
Roodheid in het gelaat
Stemmingsveranderingen
Slapeloosheid
Angst
Gewichtstoename enz....

 

Over het algemeen is je lichaam prima in staat om je hormoonhuishouding in balans te houden, echter, soms raakt het hormonale evenwicht dusdanig verstoord dat je lichaam niet meer in staat is deze disbalans op te vangen. Dit merk je (als vrouw) vaak doordat je niet lekker in je vel zit en je ervaart meer gezondheidsklachten.

 

Bij een hormonale disbalans zijn er verschillend factoren die je kan toepassen om je hormonen in balans te krijgen;

 

Voedingsadviezen;

  • Drink geen koffie. Is dit moeilijk, beperk dan de cafeïne inname dan tot maximaal 2 kopjes per dag
  • Hanteer een gezond basis voedingspatroon. Eet 400 tot 800 gram verse groenten per dag en varieer met de groenten die je eet
  • Eet voedsel rijk aan calcium en vitamine D en K
  • Eet voldoende ijzerrijke voedselbronnen maar pas op voor ijzerstapeling
  • Eet voeding rijk aan fyto-oestrogenen
  • Zorg voor ruime inname van omega 3 vetzuren en aminozuren ter ondersteuning van de hormoonbalans
  • Drink minimaal 1,5-2 liter water per dag
  • Vermijd geraffineerde suiker en bewerkte voedingsmiddelen
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (minimaal een half uur matig intensief)
  • Zorg voor voldoende nachtrust (minimaal 8 uur per dag)

 

Natuurlijke ondersteuning van een hormonale disbalans;

 

Overgangsklachten zijn gelukkig grotendeels op te lossen met een gezonde leefstijl. Daarnaast kun je ook kruiden producten inzetten zoals; 

  • Teunisbloemolie; is een herkenbare plant met gele bloemen die pas 's avonds opengaan, vandaar de volkse naam nachtkaars. Teunisbloem is een bron van de omega-6 vetzuren linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA). Deze meervoudig onverzadigde vetzuren dragen bij tot een normale menstruatie en hormoonhuishouding.
  • Maca; Maca is een plant dat bekend staat als een knolgewas. Het is een kruidachtige plant dat groeit op het Andesgebergte in Peru. Maca heeft een positieve invloed op de hormoonbalans van mannen en vrouwen. Bij vrouwen betekent dat een betere balans tussen oestrogeen en progesteron. 
  • Vitex Agnus Castus; biedt ondersteuning bij de menstruatie, draagt bij aan de hormoonhuishouding, ondersteunt het overgangsproces en biedt weerstand tegen stress.
  • Waterdrieblad; Bekend in China als een verjongingskruid. Belangrijke invloed op het verminderde productie van prostaglandine.
  • Salie; de bladeren van de salieplant bevat etherische olie en in deze olie zitten fyto-oestrogenen. Het stofje heeft een gelijke opbouw als het hormoon oestrogeen. Ze kunnen zich aanpassen aan jouw oestrogeenspiegel voor een regulerende werking.

 

Heb jij overgangsklachten of heb jij het idee dat je in de overgang zit? Ga dan eerst eens met de voedingsadviezen aan de slag. Voor meer informatie of advies over bepaalde voedingsstoffen en of kruiden kom dan gerust langs in de winkel.

 

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist. Raadpleeg bij gebruik van kruiden en medicijnen altijd een arts of specialist.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00