Voorjaarsvermoeidheid

Het voorjaar hangt in de lucht en dan denken we vaak aan nieuwe energie! Helaas hebben veel mensen juist in deze periode last van vermoeidheid en lusteloosheid. In deze blog lees je wat je er aan kan doen om energiek de lente in te gaan;

 

Veel mensen kampen met vermoeidheidsklachten in het begin van de lente. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eén oorzaak kan zijn dat je moeite hebt om je aan te passen aan het veranderen van het seizoen. In de winter is je energie meer naar binnen gericht. Het lichaam is in de winter in ruststand gegaan. Dit is er vanuit de natuur bij ons in geprogrammeerd: vroeger was er in de winter minder eten, minder licht en moest je dus zuinig omgaan met energie. Bij veel dieren zie je dat nog steeds: ze gaan in winterslaap.

 

Een ander oorzaak kan zijn dat er een tekort is aan vitamine D. Aan het einde van de winter komt zo’n 60% van alle Nederlanders vitamine D tekort. Aan het begin van het voorjaar hebben Nederlanders bijna geen vitamine D meer in hun lichaam. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D en deze maken we vooral in de lente en zomer aan. Vitamine D wordt voor een groot deel opgeslagen in vetweefsel en organen, zoals de lever. Na de winter is deze voorraad vaak op en ontstaan er diverse klachten zoals voorjaarsvermoeidheid, lusteloosheid en pessimistische gedachten.

 

Een andere oorzaak van voorjaarsmoeheid is te weinig slapen. De lente brengt vroeger en helderdere ochtenden met zich mee en ons brein interpreteert zonlicht als een reden om wakker te worden, maar vaak eerder voordat ons daadwerkelijke alarm afgaat. Als gevolg hiervan krijg je niet genoeg slaap tijdens een te korte nacht. Probeer daarom van tevoren de gordijnen of rolluiken helemaal dicht te doen of een slaapmasker op te zetten om de zon niet binnen te laten.

 

Tips bij voorjaarsmoeheid;

  • Leer met de nieuwe prikkels om te gaan.
    Dit punt klinkt een beetje vaag, maar in de lente zijn de prikkels uit de omgeving anders. Denk aan geuren, geluiden, temperatuur en licht. Voor gevoelige mensen kan het felle voorjaarszonnetje, de buitengeluiden en de warmte ineens te veel zijn. Het is daarom goed om rustig te wennen aan deze prikkels en bijvoorbeeld een zonnebril te dragen. Zoek lekker de rust en ruimte op.
  • Blijf in beweging
    Dit is een belangrijk punt. Als je je moe en lusteloos voelt, is het verleidelijk om eraan toe te geven. Gevolg? Je voelt je alleen nog maar meer lusteloos. De oplossing vergt wel even wat wilskracht, maar daarna ben je jezelf dankbaar zijn. Door even te wandelen of te fietsen krijg je weer nieuwe energie. Het frist je letterlijk op. Plan dus elke dag even een moment in om lekker in beweging te komen. Het beste moment is de ochtend, om zo de dag goed te starten.
  • Leef gezond
    Ja een inkoppertje, maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit punt is. Wie gezond eet, voldoende beweegt en genoeg tijd voor rust en ontspanning inplant, zal zich veel fitter en energieker voelen.

 

Extra aanvullingen bij vermoeidheidsklachten;

 

Tekorten aan bepaalde vitaminen komen vaker voor. Een volwaardige voeding, ondersteuning van de spijsvertering en aanvullen dan de voeding met een goede brede natuurlijke multi is aan te raden. Daarnaast kan je nog aan de volgende stoffen denken;

  • Q10. Deze wordt veel gemoed als een supplement bij vermoeidheid. Deze anti-oxidant, die van nature voorkomt in vlees, bevind zich voornamelijk in en rond de energiefabriekjes van de cellen. Q10 verbetert het zuurstoftransport en kan helpen lichamelijke vermoeidheidsklachten te bestrijden.
  • Rhodiola. Het van oorsprong Russiche kruid wordt al meer dan drieduizend jaar in de traditionele geneeskunde toegepast. Rhodiola werkt als adaptogeen en helpt om de (hormoon)balans in het lichaam te herstellen en daarmee de fysieke en mentale weerbaarheid te versterken.
  • L-theanine. Het aminozuur l-theanine wat van nature voorkomt in groenthee ondersteunt de emotionele balans, het geheugen. Door zijn snelle werking is l-theanine uitermate geschikt voor personen die alleen op bepaalde momenten een natuurlijke rustgevend effect willen bereiken. De blijvende alertheid maakt deze stof een goed keuze voor bijvoorbeeld examens of andere mentale inspanningen die gepaard gaan met geestelijke stress. L-theanine bevordert het een goede slaapkwaliteit door middel van anxiolyse (angstremming).
  • Magnesium. Onderzoek toont aan dat 50 procent van de onderzochte mensen met chronische vermoeidheid kampte met een magnesiumtekort. Ook kwam naar voren dat een dosis van slechts 100 mg magnesium per week bij 8 op de 10 proefpersonen zorgde voor een vermindering van hun vermoeidheidsklachten. Magnesium zorgt net als ijzer voor meer zuurstof in je bloed, meer energie en een betere nachtrust. Daarnaast kan magnesium helpen om je te helpen ontspannen, wat natuurlijk nooit vervelend is.
  • Extra vitamine D. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine welke onder invloed van zonlicht kan worden aangemaakt in de huid. Alleen in de periode mei tot en met oktober is de zon krachtig genoeg om te zorgen voor een adequate vitamine D aanmaak. Enkele voedingsmiddelen leveren daarnaast ook vitamine D, helaas is het vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit deze voedingsmiddelen te halen.

     

Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Of heb je vragen? Kom dan gerust langs in de winkel voor deskundig advies.

Deze blog is puur ter informatie en geen vervanging van een arts of specialist. Raadpleeg bij gebruik van kruiden en medicijnen altijd een arts of specialist.

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00