Wat is echte honing?

Wat is echte honing? Wat een vreemde vraag zou je kunnen denken. Honing is toch honing? Maar is dat wel zo?  In deze blog lees je meer;

 

 

Wist je dat er elk jaar 150.000 ton nephoning naar Nederland wordt getransporteerd?!

 

Wat is honing?

 

Het begint allemaal in een het veld waar bloemen staan. De bijen zuigen nectar uit bloemkelken. Met de nectar in hun honingzak vliegen ze terug naar de bijenkorf. Daar zuigen werkbijen de nectar op en kauwen erop. Daardoor verandert de suiker die in de nectar zit glucose en fructose. Dan spuiten bijen de nectar in de honingraten.

 

De honingraten hebben ze gemaakt van bijenwas. Met hun vleugels wapperen ze de nectar droog. Wat overblijft is dikke, stroperige honing. Elke met honing gevulde cel wordt afgedekt met een propje bijenwas. Dan komt de imker (de bijenhouder) in actie. De imker haalt de honingraten uit de bijenkast.

 

Wist je dat voor een lepeltje honing bijen zo’n 4.000 bloembezoeken hebben afgelegd. En dat bijen zijn zo’n vier maanden bezig om de honing te maken?!

 

Wat is het verschil tussen vloeibare honing en crème honing?

 

Qua textuur heb je honingsoorten die heel vloeibaar zijn en blijven, zoals acacia- en woud- honing. Soorten als zonnebloem en koolzaad hebben de neiging sterk te gaan kristalliseren. Om de kristallen fijn en zacht te krijgen wordt deze honing gemengd (met dezelfde soort) en lang geroerd dit heet het enten van honing. Zo ontstaat een heerlijke zachte crème honing, die goed smeerbaar is.

 

Wat is koud geslingerde honing?

 


Honing kun je niet warm slingeren, want dan smelt ook de was. Honing zit in raten die de bijen van was maken. De raten stopt de imker in een honingslinger. Dit is een soort centrifuge en door het draaien wordt de honing uit de raten geslagen. Sinds 2014 mag, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de term koud geslingerd niet op het etiket staan.

 

Wat is het verschil tussen biologische honing en gangbare honing?

 


Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de imkers werken en de controle daarop. Bij biologisch imkeren vliegen de bijen op biologische flora en wilde planten.


Bij gangbare honing mag de imker zijn bijen in de winter bijvoeden met suikerwater (ook wel bijensuiker genoemd) of met gangbare honing. Alleen het eindproduct wordt gecontroleerd.

 

Wist je dat "gewone honing" die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen!

 

 

Wat is rauwe honing (of raw honey)?


Rauwe honing is niet waren wettelijk vastgelegd, het is niet toegestaan om te vermelden op het etiket. Raw / rauw staat voor onbewerkt en ongekookt voedsel, waarbij de oorspronkelijke voedingsstoffen en antioxidanten zoveel mogelijk behouden blijven.

 

Hoe lang is honing houdbaar?

 

Hoewel honing geen conserveringsmiddelen bevat, is honing in principe onbeperkt houdbaar. Wel vindt er kristallisatie plaats. Vroeg of laat versuikert alle vloeibare honing, dit is een natuurlijk proces.

 

Hoe gezond is honing?


Honing is een natuurlijk voedingsmiddel zonder enige toevoeging en bevat enzymen en mineralen. Honing heeft een hoge energiewaarde en is daardoor zeer goed voor kinderen, ouderen en sporters. Ook kan honing een ondersteuning zijn bij verkoudheid, keelpijn en hoest. Daarnaast heeft honing een bacterieremmende werking bij de behandeling van wonden.

 

Wist je dat wij in onze winkel ontzettend veel verschillende honingsoorten hebben?

 

Welke honing verkopen wij?

 

Bij ons in de winkel verkopen wij biologische honing van de Traay en Traditionele ambachtelijke rauwe honing uit Portugal en Griekenland.

 

De kleur en smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem, maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie. Zo smaakt bijvoorbeeld honing van zonnebloem anders dan die van lindebloesem. Honing is een natuurproduct: de kleur van sommige varianten kan per jaar / seizoen wat afwijken.

We hebben verschillende soorten honing. Ze smaken allemaal weer verschillend en, net zoals bij wijn, combineren ze goed met verschillende gerechten. Probeer dus ook eens een ander type honing dan je gewend bent.

 

Tip: Goed de herfst en winter door met Arbutus Honing!

 

Arbutus honing staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen. Als je last hebt van een zere keel of hoest, kan het nemen van een lepel arbutus honing helpen om de irritatie te verminderen. De textuur en de antibacteriële eigenschappen van deze honing kunnen helpen om keelpijn te verlichten en de genezing te bevorderen.

 

Bron;  https://www.detraayhoning.com/storage/pdf/2023%20folders/2226985_DETRAAY_Brochure%20DEF%20NL_compressed-min.pdf

 

 

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00