Zuur - Base balans

Heb jij er wel eens van gehoord? Een verzuurd lichaam. Wat is dat eigenlijk, een verzuurd lichaam? Welke invloed heeft dat op je lichaam? En natuurlijk wat kan je er aan doen? In deze blog lees je er meer over;

 

Zuur-base balans, wat is dat nou eigenlijk?

Het menselijk lichaam functioneert het beste als er een goede zuur-base balans in je bloed is. Het zuur-base balans wordt gemeten met een pH-schaal. pH staat voor power of hydrogen. Hydrogen is het engelse woord voor 'waterstof'. De pH -graad is een schaal die aangeeft hoeveel waterstofionen aanwezig zijn in een waterige oplossing.

De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad. Een normaal bereik van 7,35 -7,45 is de ideale pH-waarde van het menselijk lichaam om biologische processen mogelijk te maken.

 

Wat zijn de klachten als je verzuurd ben?

Bij verzuring is er dus sprake van een overschot aan zuren in het lichaam. Bij een overschot aan teveel zuren, probeert het lichaam zo veel mogelijk de zuren uit te scheiden door de nieren. Als je lichaam afvalstoffen niet goed kan afvoeren, worden ze opgeslagen in je weefsels en gewrichten. Dat kan leiden tot vermoeidheid, stijfheid, pijnlijke gewrichten of huidproblemen. Het is maar net wat je zwakste plek is waar de klachten zich openbaren. 

 

Hoe ontstaat verzuring? 

  • Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en frisdranken laten veel restzuren achter.
  • Stress heeft een sterk verzurende werking op het lichaam. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen.
  • Overmatige spierbelasting. Bij overmatige spierbelasting produceert het lichaam veel melkzuren, met spierpijnen als gevolg.
  • Te weinig water drinken.
  • Roken, medicijngebruik, straling en luchtverontreiniging

     

Hoe kom je er nou achter dat je te zuur bent? 

Meten is weten. Je kan heel simple je pH-waarde meten door gebruik te maken van ph-strips. Met deze strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via urine.

Het is de bedoeling dat je gedurende een paar dagen meet en de resultaten opschrijft. Het is van belang dat je onderscheid maakt tussen de eerste ochtendurine en de normale urine gedurende de dag. Ochtendurine is vaak zuurder, omdat tijdens de nacht het lichaam zure afvalstoffen verwerkt. 

 

Ezelsbruggetje zure en basische voedingsmiddelen

  • Basisch = volumineus, vers, vochtig, onbewerkt voedsel (groente, fruit, kiemen, water, kruidenthee, aardappelen, zure rauwe zuivel)
  • Zuur = geconcentreerd, droog, bewerkt, calorierijk en lang houdbaar voedsel (maar ook vlees, vis en kaas)

Behalve voeding zijn er meer zaken die tot verzuring kunnen leiden. Je leefstijl heeft zeker ook invloed. Stress. Slaapproblemen. Te weinig of juist te veel sporten. Ook te weinig water drinken werkt zuurvormend.

 

Deze blog geeft een korte beschrijving over de invloed van een gezonde zuur/base balans. Wil je je er veel verder in verdiepen? Kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

 

 

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00