Essentiële voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam ingrijpend en neemt de behoefte aan vitamines en mineralen aanzienlijk toe. Het kan een uitdaging zijn om via voeding aan deze hogere behoefte te voldoen. Want hoe weet je of je echt alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die jij en je baby nodig hebben. In deze blog lees je welke essentiële voedingsstoffen belangrijk zijn voor een gezonde zwangerschap;

 

Het zal geen verrassing zijn dat gezonde voeding tijdens de zwangerschap een verschil maakt voor zowel jou als de baby. Essentiële voedingsstoffen ondersteunen een gezonde zwangerschap en een goede ontwikkeling van je kindje. Daarnaast helpt het ook om vitaal en in goede gezondheid de bevalling in te gaan en voor de lactatieperiode.

 

Vitamines tijdens de zwangerschap


Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam ingrijpend en neemt de behoefte aan vitamines en mineralen aanzienlijk toe. Maar welke vitamines en mineralen zijn dan belangrijk?

 

Wist je dat de basis voor een goede gezondheid wordt gelegd tijdens de eerste 1000 dagen van het leven, bestaande uit de zwangerschap plus levensjaar een en twee van het kind. 

 

Foliumzuur

 

Rond de conceptie en tijdens de hele zwangerschapsperiode wordt aangeraden om gezond en gevarieerd te eten. Toch zijn er nutriënten waar je extra op moet letten. De bekendste hiervan is folaat, of foliumzuur.

 

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een wateroplosbare vitamine. Het nutriënt is onmisbaar voor de vroege ontwikkeling van de zuigeling. B11 kent twee vormen: foliumzuur, de synthetische variant, en folaat, de natuurlijke variant. De biologische beschikbaarheid van folaat is groter. In andere woorden, het lichaam neemt folaat beter op dan regulier foliumzuur.

 

IJzertekort zwangerschap


Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedarmoede. Vaak komt dit door een ijzertekort. Naarmate de zwangerschap vordert, heb je als zwangere vrouw meer ijzer nodig, doordat bij zwangere vrouwen de massa aan rode bloedcellen toeneemt. Ook de foetus en placenta hebben ijzer nodig.

 

Meestal bouwt het lichaam voldoende voorraad ijzer op en absorbeert het meer ijzer tijdens de zwangerschap. Soms is het nodig de ijzervoorraad aan te vullen. Er zijn meerdere vormen van ijzer verkrijgbaar. Bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm. IJzerbisglycinaat wordt goed opgenomen door onze darmen. Aanbevolen dagdosering: 30 mg preventief, mogelijk zijn hogere doseringen nodig bij een ijzertekort.

 

Vitamine B12

 

Vitamine B12 is, naast vele andere vitaminen, een belangrijke bouwsteen in de foetale ontwikkeling en de maternale gezondheid.

 

Een tekort aan vitamine B12 tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op neuraalbuisdefecten, intra-uteriene groeiachterstand, een verhoogde insulineresistentie, neurologische ontwikkelingsachterstand en vatbaarheid voor chronische ziekten.

 

Vrouwen met een vegetarisch of veganistisch dieet hebben meer kans op een vitamine B12 tekort. Het lichaam kan namelijk niet zelf vitamine B12 aanmaken en vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijk voedsel. Daarom is het in de zwangerschap aan te raden om bij een dergelijk dieet supplementen met vitamine B12 te gebruiken. 

 

Vitamine D

 

De zonnevitamine speelt een belangrijke rol in het botmetabolisme en is daarom belangrijk voor de ontwikkeling van het skelet van de baby. Ons lichaam maakt vitamine D aan tijdens de blootstelling aan zonlicht. Tevens wordt het pro-hormoon aangetroffen in vette vis, eieren en verrijkte voedingsproducten.

 

De Nederlandse Gezondheidsraad gaat over de richtlijnen voor vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap. Het meest recente vitamine D inname-advies voor zwangere is 10 microgram. Dit advies is echter alleen geschikt voor vrouwen die reeds een toereikend vitamine D gehalte hebben.

 

Wanneer je je zwangerschap ingaat met een vitamine D tekort dan is een dosering van 10 microgram te laag om dit tekort om te zetten. Het kan daarom relevant zijn om je vitamine D status te laten bepalen, voordat je beslist, of je te laten adviseren welke dosering bij jouw situatie past.

 

Visolie

 

Vis is gezond vanwege de vetzuren die hierin zitten. Vooral in vette vis (sardine, zalm, haring en forel) zitten essentiële bouwstoffen voor de hersenen van je kindje.

 

Het is tijdens je zwangerschap aan te raden om één keer per week vette vis te eten en één keer per week magere vis. Hou je niet van vis of kom je er niet iedere week aan toe om vis te eten? Dan kan visolie een goede oplossing bieden. Zo krijg je toch de goede vetzuren binnen.

 

Voor meer informatie over essentiële voedingsstoffen voor een gezonde zwangerschap, kom dan gerust langs in de winkel. Wij adviseren je graag.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00