
14/04/2025 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Geheugenverlies tijdens de overgang: is dit normaal?!
Herken jij jezelf in de volgende situaties? Je staat in de keuken, omdat je iets wilde halen, maar wat was het ook alweer? Je kan er niet meer op komen. Vergeetachtigheid en het verlies van concentratie zijn symptomen die vaak voorkomen bij vrouwen die in de overgang zijn. Maar hoe ontstaat concentratieverlies in de overgang? Wat kun je er zelf aan doen om je beter te kunnen concentreren? In deze blog duiken we in het waarom van geheugenproblemen tijdens de overgang, en wat je eraan kunt doen.
Vergeet je vaker waar je je sleutels hebt gelegd? Heb je moeite om je te concentreren of woorden te vinden tijdens een gesprek? Je bent niet de enige. Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang een soort ‘hersenmist’ of geheugenverlies. Hoewel dit soms beangstigend kan zijn, is het gelukkig meestal tijdelijk – en verklaarbaar.
Wat gebeurt er in je brein tijdens de overgang?
Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding ingrijpend. De productie van oestrogeen – een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon – neemt af. Oestrogeen heeft echter niet alleen invloed op je vruchtbaarheid, maar speelt ook een rol in de hersenen:
- Het ondersteunt de communicatie tussen hersencellen
- Het bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen
- Het beïnvloedt stemming, concentratie en geheugen
Als de oestrogeenspiegel daalt, kunnen allerlei cognitieve klachten optreden, zoals:
- Vergeetachtigheid
- Slechtere concentratie
- Moeite met multitasken
- Langzamer denken
- Moeite met plannen of organiseren
Deze klachten kunnen variëren van mild tot behoorlijk frustrerend. Sommige vrouwen maken zich zelfs zorgen of ze beginnende dementie hebben – terwijl het in veel gevallen puur hormonaal is.
Hersenmist of iets anders?
De term ‘brain fog’ (hersenmist) wordt vaak gebruikt om deze mentale vaagheid te beschrijven. Het is geen officiële medische diagnose, maar wel een veelvoorkomende ervaring. Stress, slechte slaap, drukte, angst of een vitaminetekort kunnen de klachten bovendien versterken. Daarom is het belangrijk om ook naar het totaalplaatje te kijken.
Wat kun je doen bij geheugenklachten tijdens de overgang?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je hersenen te ondersteunen in deze periode:
- Slaap serieus nemen
Gebrek aan slaap is funest voor je geheugen. Probeer een regelmatig slaapritme aan te houden, beperk schermgebruik voor het slapen en vermijd cafeïne in de avond.
- Beweging is breintraining
Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen, stimuleert de doorbloeding van de hersenen én vermindert stress.
- Voeding en supplementen
Omega-3 vetzuren (visolie of algenolie): goed voor de hersenfunctie
Vitamine B12, B6 en foliumzuur: dragen bij aan een heldere geest en zijn goed voor het geheugen en het concentratievermogen
Vitamine D: ondersteunt hersenfuncties en stemming
Magnesium: helpt bij stress en draagt bij aan een goede nachtrust
- Mentale training
Doe dingen die je hersenen prikkelen: lees een boek, doe puzzels, leer iets nieuws. Hoe actiever je brein, hoe beter het functioneert.
- Wees lief voor jezelf
Dit brengt positieve veranderingen in je hersenen teweeg. Vriendelijk zijn voor jezelf verhoogt de aanmaak van serotonine en dopamine, je gelukshormonen. Deze gelukshormonen beïnvloeden onze stemming, motivatie, stressniveau en zelfs onze lichamelijke gezondheid.
Wanneer naar de huisarts?
Als je merkt dat de klachten erg heftig zijn of je dagelijkse functioneren in de weg staan, is het verstandig om een arts of specialist te raadplegen. Soms spelen er andere oorzaken mee!
Voor meer vragen kunt u gerust langs komen in de winkel voor deskundig advies.
Opmerkingen
Schrijf een reactie