06/11/2023 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Houd je darmen gezond!
Je darmen spelen een grote rol bij het ervaren van geluk en gezondheid. Dag in dag uit komt er van alles in je lichaam binnen wat invloed heeft op je darmen. Hoe kun je het beste je darmen ondersteunen? In deze blog lees je er meer over;
Je darmen spelen een grote rol bij het ervaren van geluk en gezondheid. Dag in dag uit komt er van alles in je lichaam binnen wat invloed heeft op je darmen. De darmen staan in nauw verband met je immuunsysteem. Zo'n 70% van je immuunsysteem zit in je darmen. Maar je darmen hebben ook invloed op je geluk. Het geluk hormoon serotonine wordt voor 90% in je darmen aangemaakt.
Maar hoe zorg je er nou voor dat je darmen gezond blijven? Welke voedingsstoffen hebben hier invloed op? En kan je nog meer doen om je darmen gezond te houden?
Laten we eerst eens zien naar voeding. De spijsvertering begint in de mond en eindigt bij de kont. Goed en bewust kauwen is belangrijk voor een goede vertering. Verstandig is na het eten water te drinken. Als je tijdens het eten drinkt, spoel je vaak het eten sneller weg.
Eet lekker veel vezels. Vezels zijn een belangrijke voedingsbron voor je darmmicrobioom en daarnaast zetten vezels de darmen aan tot beweging. Tevens zijn vezels van belang voor een goede vochthuishouding in de darm en het indikken van de ontlasting. Vezels vind je in groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden.
Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding, suikers en alcohol.
Eet voldoende vetzuren. Denk hierbij aan vette vis, maar ook extra vierige olijf olie, -kokosolie, lijnzaad en hennepzaadolie zijn goede aanvullingen. Vetzuren zorgen ervoor dat het zaakje goed gesmeerd loopt, maar het is ook beschermend op de slijmvliezen van de darmen.
Gefermenteerde producten zoals; kefir, kombucha, kimci, zuurkool etc helpen om je voedsel af te breken en je darmen gezond te houden!
Beweging heeft een duidelijk effect op onze spijsvertering: het stimuleert de beweging en de doorbloeding van de darm. Dit zorgt weer voor een betere toevoer van voedingsstoffen en een betere darmfunctie. Lichaamsbeweging stimuleert de knijpen duwbeweging van de darm, die nodig is voor een goede spijsvertering. Verstandig is voor het eten te bewegen en na het eten even uitbuiken!
Stress heeft invloed op je darmen. Bij een stressvolle situatie gaat alle energie naar je vlucht/ vecht systeem. Als er immers een tijger is wil je zo snel mogelijk vluchten (of je bevriest), dan ga je niet eerst lekker je broodje op eten. Je lichaam moet direct reageren! Bij chronische stress is je lichaam constant alert. Je spijsverteringsstelsel heeft rust nodig om goed te kunnen werken.
Voeding heeft niet alleen invloed op ons darmen, maar onze emoties hebben ook invloed op de darmen! Van de zenuwen kun je pijn in je maag krijgen en als je verliefd bent heb je geen honger. Net als de voeding die je eet, moeten ook emoties verteerd worden. Vaak is er geen tijd en ruimte om je emoties goed te verteren. Onverteerde emoties kunnen zich in je lichaam opslaan, waardoor klachten kunnen ontstaan. Ga eens bij je zelf na; wat verteer ik en wat niet?
Deze tips zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven! Heb je nou gerichte darmproblemen, dan is het verstandig om met een specialist te gaan kijken welke voedingstoffen bij de specifieke klachten passen en welke je het beste kan laten staan. Heb je vragen over dit onderwerp. Kom dan gerust langs. Ons gediplomeerd personeel staat graag voor je klaar.
Deze blog is ter informatie en geen vervanging van een arts.
Opmerkingen
Schrijf een reactie