Klaar voor de zomertijd?

Op 30 maart zetten we de klok een uur vooruit. Sommige mensen gaan hier moeiteloos mee om, maar voor anderen heeft het verzetten van de klok meer impact. Wat we kunnen doen om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd? Dat lees je in deze blog;

 

De klok gaat dit weekend een uur vooruit. Dat betekent een uur korter slapen. Voor veel mensen prettig, want het blijft langer licht in de avond. Nadeel is dat ons lichaam moet wennen aan het nieuwe biologische ritme.

 

Het verzetten van de klok heeft invloed op je slaap, je energie en zelfs je humeur. Het kan soms een paar dag tot wel weken duren voordat je lichaam zich aan de nieuwe tijd heeft aangepast. Gelukkig kunnen natuurlijke supplementen een ondersteunende rol spelen in het herstellen van je biologische balans.

 

Het effect van het verzetten van de klok op je biologische ritme

 

Mensen, maar ook dieren, hebben een zogenaamde biologische klok. Dit is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. Dit ritme is gekoppeld aan de dagelijkse cyclus van licht en duisternis. Deze klok wordt aangestuurd door de hypothalamus, het regelcentrum in de hersenen dat achter de ogen zit.

 

Door het verzetten van de klok, loopt deze één uur voor op onze biologische klok. Dit kan tijdelijke een disbalans veroorzaken, omdat je lichaam ineens moet wennen aan een nieuw tijdschema. Deze verstoring kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

 

Het is dus belangrijk om je lichaam te helpen zich aan te passen aan de tijdsverandering, zodat je weer optimaal kunt functioneren.

 

Wist je dat avondmensen meer last hebben van de zomertijd? 

 

5 tips om je lijf te laten wennen aan de zomertijd


Om jouw lichaam sneller te laten wennen aan de nieuwe tijd en je te helpen om een goed slaapritme te behouden, hebben we 5 tips voor jou verzameld.

 

1. Licht en donker zijn belangrijke indicatoren voor jouw biologische ritme. Zorg ervoor dat je ’s avonds de lampen dimt en de gordijnen sluit, zodat jouw lichaam het seintje krijgt dat je je klaar maakt voor een nachtrust. Dit betekent dus ook dat je als je lekker wilt slapen, dat je schermtijd moet vermijden in de avond. Kies er bijvoorbeeld eens voor om een boek te lezen in plaats van te scrollen op je mobiel.

2. Ga op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op. Zorg ervoor dat je dezelfde tijden aanhoudt, ook in het weekend. Regelmaat kan helpen bij je nachtrust.  

3. Help je lichaam ’s ochtends ook een handje om sneller alert te worden, door de gordijnen direct open te doen. Zo krijgt je lichaam een seintje dat het wakker mag worden. Een lekkere ochtendwandeling buiten zorgt ervoor dat je je sneller opgekikkerd voelt.

4. Dit geldt voor de hele dag: zorg ervoor dat je regelmatig naar buiten gaat! Dat is geen straf in de lente en zomer natuurlijk. Ken jij de app 'Ommetje' van de Hersenstichting al? Deze app helpt je om iedere dag een ommetje te maken en dat is goed voor zowel je mentale als je fysieke gemoedstoestand. 

5. Hoe verleidelijk het ook is, een zware snack laat op de avond kan invloed hebben op je nachtrust. Je lichaam blijft dan namelijk nog actief, omdat het bezig is met verteren. Probeer dit daarom te vermijden, om je nachtrust een handje te helpen.

 

Natuurlijke supplementen die je kunnen helpen

 

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij het herstellen van je biologische ritme en het verminderen van de negatieve effecten van de tijdsverandering. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

 

1. Magnesium: Het mineraal voor ontspanning
Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij honderden lichaamsprocessen, waaronder spierontspanning en zenuwfunctie. Het helpt je lichaam om zich te ontspannen en de slaap te bevorderen. Het kan ook de gevolgen van stress verminderen, waardoor je minder last hebt van de tijdelijke verstoring van je biologische ritme.

 

Tip: Magnesiumsupplementen kunnen helpen, maar je kunt het mineraal ook uit voeding halen, zoals noten, zaden, spinazie en bananen.

 

2. Ashwagandha: Het adaptogene kruid voor stressvermindering
Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat bekend staat om zijn vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stressvolle omstandigheden. Dit kruid ondersteunt de bijnieren, vermindert cortisol (het stresshormoon) en bevordert een gevoel van kalmte. Het kan helpen om de stress te verminderen die gepaard gaat met het verzetten van de klok en je geest te kalmeren voor een goede nachtrust.

 

Tip: Je kunt ashwagandha het het beste 's avonds in nemen, zodat je lichaam zich voor de slaap kan kalmeren.

 

3. L-theanine: Voor ontspanning zonder slaperigheid
L-theanine is een aminozuur dat van nature in groene thee voorkomt. Het staat bekend om zijn kalmerende effecten, zonder dat het je alertheid of energie verstoort. Het bevordert ontspanning en kan je helpen om je mentaal voor te bereiden op de slaap, zonder dat je je slaperig voelt overdag.

 

4. Bach Rescue® Nacht. Bach Rescue® Nacht Spray is dé natuurlijke oplossing om makkelijker in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Het bevat 5 originele Bach Bloesems in een flesje of spray voor een heerlijke nachtrust. Het is100% natuurlijk, zonder verslavende werking. Bach Rescue® Nacht Spray is geschikt voor het hele gezin, zacht voor kinderen en baby’s.

 

Slotwoord


Hoewel de klokverandering in maart een tijdelijke verstoring van je biologische ritme kan veroorzaken, zijn er verschillende manieren om je lichaam te ondersteunen en de overgang soepel te laten verlopen. 

 

Met de juiste ondersteuning kun je genieten van de langere dagen en alles wat het voorjaar te bieden heeft, zonder dat je slaap en welzijn in gevaar komen. Voor vragen kom gerust langs in de winkel.

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00