
07/04/2025 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Last van hoge bloeddruk?
Last van hoge bloeddruk? Dan is het belangrijk dat je deze weer op een goed niveau brengt. In deze blog lees je meer over de symptomen, oorzaken en wat je zelf kan doen om de bloeddruk op goed niveau te brengen;
Hoge bloeddruk, ook wel bekend als hypertensie, is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen wereldwijd. Het komt vaak voor zonder duidelijke symptomen, wat het gevaarlijk maakt, omdat mensen zich misschien niet bewust zijn van hun aandoening totdat er ernstige complicaties optreden. In deze blog duiken we dieper in wat hoge bloeddruk precies is, de oorzaken, mogelijke gevolgen en vooral hoe je het kunt beheersen.
Wat is hoge bloeddruk?
Bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van je bloedvaten duwt wanneer je hart bloed rond je lichaam pompt. Bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg) en wordt aangegeven met twee cijfers: de systolische druk (de druk wanneer het hart klopt) boven de diastolische druk (de druk wanneer het hart tussen de slagen door in rust is).
Normale bloeddruk: onder de 120/80 mmHg.
Verhoogde bloeddruk: als je bloeddruk 140/90 of hoger is.
Meet je thuis, dan is je bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts. Daarom heb je als je thuis je bloeddruk meet een hoge bloeddruk als deze 135/85 of hoger is.
Wanneer je bloeddruk regelmatig boven de normale waarden ligt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, beroertes en nierproblemen.
Wist je dat je vanaf je 40ste meer kans hebt op een hoge bloeddruk?
Oorzaken van hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waarvan sommige buiten je controle liggen, terwijl andere beïnvloedbaar zijn door levensstijlkeuzes. De belangrijkste oorzaken zijn:
- Genetica: erfelijkheid speelt een rol in de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Als je familieleden hebt met hypertensie, loop je meer risico.
- Levensstijl en dieet: zoutinname: een te hoge zoutinname kan leiden tot vochtretentie en een verhoogde bloeddruk. Ongezond dieet: te veel verzadigd vet, bewerkte voedingsmiddelen en weinig groenten en fruit kunnen het risico verhogen.
- Gebrek aan lichaamsbeweging: fysieke inactiviteit kan leiden tot gewichtstoename en verhoogde bloeddruk.
- Alcohol en roken: beide kunnen de bloeddruk verhogen en de gezondheid van het hart schaden.
- Leeftijd: naarmate je ouder wordt, neemt de kans op hoge bloeddruk toe, omdat de bloedvaten vaak stijver worden.
- Stress: chronische stress kan bijdragen aan een langdurige verhoging van de bloeddruk.
- Overgang: tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam van de vrouw. Oestrogeen helpt de aderen elastisch te houden.
- Diabetes (suikerziekte): diabetes vermindert de kwaliteit van de aderen. Dit komt doordat hogere suikerwaarden ervoor zorgen dat je meer last hebt van ontstekingen.
- Zwangerschap: hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (zwangerschapshypertensie) is een van de meest voorkomende kwalen. Hierdoor kunnen tijdens de zwangerschap (ernstige) complicaties optreden. De exacte oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk spelen aanleg en de ontwikkeling van de placenta in een vroeg stadium van de zwangerschap hierbij een rol.
- Nierziektes of slaapapneu: bij sommige ziekten heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Het gaat vooral om ziekten van de nieren of bijnieren. Ook slaapapneu (OSA) of een trage schildklier kunnen een oorzaak zijn van hoge bloeddruk.
Symptomen
Hoewel je een hoge bloeddruk meestal niet voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- misselijkheid
- kortademigheid
- rusteloosheid
Heb je één of meer symptomen? Meet dan je bloeddruk. Je kunt dit eenvoudig thuis doen of bij je huisarts als je geen bloeddrukmeter hebt.
Gevolgen
Mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zijn:
- Hartinfarct of beroerte: de hoge druk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen. Er kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. Je bloedvaten worden nauwer en hierdoor neemt de kans op een hartinfarct of beroerte toe.
- Hartfalen: Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
- Schade aan andere organen: ook je ogen en nieren kunnen bijvoorbeeld schade oplopen.
Voedingsadviezen
- Stop met roken
- Beperk het cafeïnegebruik (dit is soms ook aanwezig in pijnstillers of bepaalde voedingsmiddelen, zoals cacaobonen).
- Voorkom overmatig zoutgebruik (let vooral op het toegevoegde zout in voedingsmiddelen)
- Beperk de inname van verzadigde vetten in onder andere vlees, vleeswaren, kaas, zuivel, boter en margarine.
- Eet voldoende omega-3 vetzuren. Vooral het vetzuur DHA (dit vind je in vette vis) kan de bloeddruk verlagen.
- Eet voldoende oplosbare vezels. Deze vind je onder andere in peulvruchten, noten, zaden, pitten, groente, fruit, kokos (of kokosmeel), lijnzaad en psyllium.
- Eet voldoende producten hoog in vitamine C. Dit zorgt voor gezonde, flexibele vaten.
- Vermijd geraffineerde koolhydraten. Dit zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel en heeft een hoge bloeddruk als gevolg.
- Vermijd drop: te veel drop, met name zoete drop. De glycyrrhizine in drop is de boosdoener en niet het zout in drop, zoals veel mensen denken. Deze zelfde stof zit ook in Pernod, Ouzo en zoethout. Gebruik deze producten daarom niet of zeer matig bij een hoge bloeddruk.
- Abrikozen: het eten van drie ongezwavelde abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk.
Wist je dat het eten van bananen een positieve invloed hebben om je bloeddruk te reguleren?
Bananen bevatten kalium en magnesium. Deze beide mineralen hebben een ontspannend en vaatverwijdend effect en reguleren de hartslag.
Kruiden bij hoge bloeddruk
Kruiden zijn heel geschikt om in te zetten bij klachten waar wat aan moet gebeuren zonder direct op medicatie over te gaan. Zoals bij een milde essentiële hypertensie, een hoge bloeddruk van onbekende oorzaak. Essentiële hypertensie komt veel voor en moet behandeld worden. Een hoge bloeddruk, hoewel iemand hier vrijwel geen last van kan hebben, is een risicofactor voor de ontwikkeling van verschillende hart- en vaatziekten.
Voor meer advies welke kruiden je kan inzetten kunt u het beste langs komen in de winkel voor deskundig advies.
Als je een hoge bloeddruk hebt, dan is het onverstandig deze zelfstandig te behandelen. Je kunt beter samen met een arts of therapeut kijken welke behandeling voor jou veilig en verantwoord is.
Let op!
Sommige voedingsveranderingen kunnen leiden tot snelle resultaten. Als je medicatie voor je bloeddruk gebruikt, kan het zijn dat de combinatie van voeding en medicijnen tot een te grote daling van je bloeddruk leidt. Laat je bloeddruk daarom regelmatig controleren als je de genoemde aanbevelingen consequent en dagelijks gaat toepassen.
Slotwoord
Hoge bloeddruk is een stille maar ernstige aandoening die de gezondheid ernstig kan beïnvloeden als het niet wordt beheerd. Het is belangrijk om regelmatig je bloeddruk te controleren, vooral als je risicofactoren hebt zoals een familiegeschiedenis van hypertensie, overgewicht of een ongezonde levensstijl. Door gezonde keuzes te maken en je bloeddruk actief te monitoren, kun je veel complicaties voorkomen en je algehele gezondheid verbeteren.
Zorg goed voor je lichaam, en neem de nodige stappen om je bloeddruk binnen de gezonde grenzen te houden!
Opmerkingen
Schrijf een reactie