20/01/2025 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Schüssler zouten kunnen je ondersteunen met je winterkwaaltjes
Elke winter aan het kwakkelen? Of heb jij elke winter last van een vreselijk droge huid? In de wintermaanden komen diverse kwaaltjes voor. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest voorkomende winterkwaaltjes en geven we tips over hoe je ze kunt voorkomen of behandelen met gebruik van Schüssler zouten.
Volgens de homeopathische arts Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler zijn veel gezondheidsklachten terug te voeren naar een disbalans van mineraalzouten in het lichaam. Schüssler ontwikkelde daarom 27 verschillende celzouten, die de natuurlijke gezondheid van de cel elk op hun eigen manier ondersteunen.
Deze Schüsslerzouten kunnen je ondersteunen bij typische winterkwaaltjes zoals droge huid, vermoeidheid, keelpijn of griepverschijnselen.
Schüsslerzouten zijn mineraalzouten die dusdanig verdund zijn, dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden. Ze lijken op de mineralen die van nature in je lichaam aanwezig zijn. Zie schüsslerzouten als ‘sleuteltjes’ die jouw lichaam helpen bepaalde processen in je cellen soepeler te starten. Ook ondersteunen ze het zelfgenezende vermogen van je lichaam. Doordat de mineralen zo zijn verdund, dringen ze makkelijk door je celwand heen en doen hun werk door in het lichaam bij te sturen vanuit de cel, zodat de mineralen-verdeling in het lichaam precies is waar dat het hardst nodig is.
Alle winterkwaaltjes op een rijtje
Verkoudheid en griepverschijnselen
Een van de meest voorkomende winterkwaaltjes is verkoudheid. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en kan leiden tot symptomen zoals een verstopte neus, keelpijn, hoesten en koorts.
- De eerste symptomen van griep veroorzaken vaak meteen een duidelijke verstoring in je reactievermogen: je bent niet helemaal fit, snel moe en koortsig. Ferrum phosphoricum Nr. 3 kan je actiekracht wat versterken in deze beginfase. Dit celzout is ook goed om in te zetten als je in het algemeen, ook als je niet ziek bent, je weerstand wil ondersteunen.
- Koude rillingen, gewrichtsklachten en/of verkoudheidssymptomen zoals een loopneus zijn signalen die wijzen op een verstoring in je vochtbalans. Natrium chloratum Nr. 8 ondersteunt de belangrijke aan- en afvoerstroom van vocht en voedingsstoffen naar de cellen.
- Door de razendsnelle vermenigvuldiging van het griepvirus hebben we ook te maken met een overdaad aan vrijgekomen belastende stoffen die moeten worden afgebroken en uitgescheiden. Hoofdpijn laat vaak zien dat het hier spaak loopt. Nr. 10 Natrium sulfuricum is het belangrijkste zout dat hierbij verlichting kan bieden.
- Krijg je in een later stadium een dikke keel, voeg dan Kalium chloratum Nr. 4 toe aan je mengsel.
Droge huid
De koude winterlucht kan de huid droog en gebarsten maken. Het is belangrijk om je huid
goed te hydrateren door voldoende water te drinken en een natuurlijke vocht inbrengende crème te gebruiken. Vermijd hete douches en baden, want deze kunnen de huid nog meer uitdrogen.
- Schussler zouten Nr 8 Natrium chloratum D6 is aan te raden bij droge huid. Het celzout dat de vochthuishouding reguleert.
Winterhanden en wintertenen
Winterhanden of wintertenen zijn het gevolg van bloedvatvernauwing en ontstaan bij kou. De kleine bloedvaten in je vingers en tenen kunnen zich niet zo snel aanpassen aan de veranderende omstandigheden, zoals het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Door gebrek aan doorstroming kunnen hierdoor blauwrode, pijnlijke, hevig jeukende of branderige zwellingen van tenen of vingers ontstaan. De volgende celzouten kun je inzetten om je klachten te verlichten:
- Om de doorbloeding te verbeteren, kun je Schüsslerzout Nr. 2 Calcium phosphoricum, Nr. 1 Calcium fluoratum voor flexibele bloedvaten en/of Schüsslerzout Nr. 8 Natrium chloratum gebruiken.
- Bij pijnlijke, rode vingers en tenen is Schüsslerzout Nr. 3 Ferrum phosphoricum het juiste celzout om in te zetten.
- Voelen je handen en tenen branderig aan, gebruik dan Schüsslerzout Nr. 9 Natrium phosphoricum.
- Als je handen en voeten heftig jeuken, kun je Schüsslerzout Nr. 10 Natrium sulfuricum gebruiken.
IJzertekort
IJzertekort is een veelvoorkomend probleem in de winter. Dit kan leiden tot vermoeidheid en bleke huid. Het is belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel te eten, zoals spinazie, broccoli, bonen en rood vlees.
- Nr 2. Calcium phosphoricum d6 kan worden ingezet bij ijzertekort, om het ijzer beter en langduriger op te kunnen nemen.
- Nr. 3 Ferrum phosphoricum voor behoud van een goed ijzergehalte en ter bevordering van opname van ijzer in het bloed.
Energie tekort
Energie krijg je niet alleen uit gezonde voeding en beweging, maar ook van de dingen waarvoor je van binnen warmloopt; inspiratie en enthousiasme. Je levensvreugde kan flink beïnvloed worden in een drukke periode, bij het zien van een volle agenda of bijvoorbeeld met somber weer. Ondanks een gezonde levensstijl heb je dan toch maar weinig energie om de dag door te komen.
- Schüsslerzout nr. 2 Calcium phosphoricum zorgt voor innerlijke balans als je moet presteren en daarna voor ontspanning. Spanning en niet goed kunnen doorslapen zijn signalen die aangeven dat je behoefte hebt aan celzout nr. 2.
- Schüsslerzout nr. 5 Kalium phosphoricum helpt je om het evenwicht in je energiebalans te (her)vinden. Signalen voor disbalans zijn bijvoorbeeld grauw zien van vermoeidheid of overal tegenop zien.
- Bij stress en verkramping is Schüsslerzout nr. 7 Magnesium phosphoricum het aangewezen celzout. Het helpt je weer in je eigen natuurlijke ritme te komen.
Algemeen gebruiksadvies
De basisrichtlijnen voor het gebruik van celzouten zijn als volgt: de algemene dosering is 3 x daags 2 tabletten in je mond laten smelten en doorslikken. Indien nodig kun je 4 keer per dag 3 tabletten nemen. Houd voor kinderen tussen de 6-12 jaar (en ouderen) een halve dosering aan.
Als je toch ziek wordt, is het belangrijk om rust te nemen en voldoende vocht en gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen!
Deze blog is puur ter informatie en niet vervanging van een arts of specialist Raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts of een medische professional.
Bron: Holistik en Margit Müller Frahling.
Opmerkingen
Schrijf een reactie