Spataderen en beenkrampen

Het is rokjes weer ☀️! Eindelijk, het mooie weer komt eraan, heerlijk! Echter, als je spataderen hebt is dat voor veel vrouwen een reden om geen rokjes of jurkjes aan te doen. Reden genoeg om eens naar de behandelmogelijkheden te kijken.

 

Spataderen, een grote groep mensen heeft er mee te kampen. Jonge mensen worden er amper mee geconfronteerd, maar met het ouder worden krijgen meer en meer mensen er mee te maken. Mannen én vrouwen. Maar waar mannen hun spataders makkelijk onder een lange broek kunnen verstoppen, zijn rokjes, jurkjes en panty’s minder vergevingsgezind.

 

Oorzaken en symptomen:

Om te weten wat je kan doen om spataders te voorkomen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe spataders veroorzaakt worden. We kunnen de volgende risicofactoren noteren:

  • Zwangerschap: de vergrote baarmoeder kan de aders in je buik dichtdrukken en zo een verhoogde druk in de beenaders veroorzaken
  • Defecte of slecht functionerende aderkleppen
  • Zwaarlijvigheid
  • Erfelijke belasting
  • Langdurig rechtstaan (leerkrachten worden vaak getroffen door spataders)
  • Een gebrek aan beweging


Wanneer je spataders hebt, en zeker als ze erg groot en aanwezig zijn, kan je hier zeker hinder van ondervinden. Lichamelijke klachten zijn:

  • Pijn
  • Gezwollen voeten of benen
  • Krampen en rusteloze benen tijdens het slapen
  • Tintelingen in de benen

 

Zware benen door spataders


Ook kan je last hebben van ‘zware benen’ door spataders. Normaal wordt het bloed vanuit de aders naar het hart teruggepompt, maar bij spataders verloopt dit proces niet optimaal. Dit kan komen doordat de druk in de beenaders verhoogd is of doordat de aderkleppen slecht functioneren.

Het gevolg is dat het bloed zich gaat ophopen in je aders en te traag naar het hart wordt afgevoerd. Omdat je bloed ook vocht mee afvoert, blijft het vocht nu achter in de weefsels van je benen en voeten. Daar begint het zich op te stapelen. Na verloop van tijd krijg je daardoor last van zwellingen in de benen (ook wel oedeem genoemd). En dit resulteert dan weer in een zwaar en pijnlijk gevoel in je benen.

 

Tips tegen spataders


Gelukkig kan je zelf heel wat ondernemen om spataders te voorkomen of om de klachten te verminderen.

 

  • Beweeg; Soms wordt beweerd dat je spataders net erger maakt door te bewegen. Niet waar. Toch niet als je aan lage-impact sporten doet zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken. Hoge-impact sporten zoals rennen en gewichtheffen zijn geen goed idee: zij verhogen de druk op je aders net waardoor het probleem inderdaad erger wordt. Ook door op je tenen of hielen te wandelen, kan je de circulatie in je kuiten stimuleren. Je hoeft er zelfs niet voor recht te staan. Strek je voeten terwijl je in de zetel zit en maak in de lucht cirkelende bewegingen met je voet door je enkel te roteren.
  • Eet gezond;
    Vermijd witte suiker, bewerkt voedsel, zuivelproducten, rood vlees (vlees in het algemeen), frisdrank, alcohol en roken. Eet in de plaats meer fruit en groenten. De bioflavanoïden die in de schil van groenten en fruit zitten (en dan met name in die van citrusvruchten), zorgen ervoor dat je aders beter herstellen en beschermen ze tegen vrije radicalen.
    Je kan ’s ochtends een smoothie maken met vers fruit en groenten of je kan ’s middags een kom zelfgemaakte soep eten. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, kan je ook overgewicht vermijden: één  van de risicofactoren. 

 

Kruiden die ondersteunend kunnen werken zijn:

 

  • Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op de aders. Vandaar verlicht de paardenkastanje zware, vermoeide benen..
  • Essentiële vetzuren – verminderen de pijn en ontsteking in de vaatwanden en houdt ze elastisch.
  • Pycnogenol of druivenpitextract – stimuleert de bloedcirculatie, neutraliseert vrije radicalen, versterkt het bindweefsel en het cardiovasculaire systeem.
  • Vitamine C – reduceert de kans op bloedstolsels, versterkt het collageen en gaat ontstekingen van de vaatwand tegen.
  • Rutine – versterkt de vaatwand; is effectief bij de behandeling van spataders die tijdens de zwangerschap zijn ontstaan.

 

Beenkrampen en doorbloeding

 

Pijn in de benen kan een aantal oorzaken hebben. De (nachtelijke)beenkrampen kunnen een direct gevolg zijn van spataderen, of daaraan gerelateerd zijn. Krampen kunnen de vaatwanden betreffen, de spieren, of een gevolg zijn van slechte doorbloeding.

 

Door voor het slapen extra magnesium te nemen, kunnen krampen veelal worden voorkomen. Inname van het mineraal magnesium (400-800 mg), bij voorkeur aminozuurgebonden of als magnesiumcitraat, wordt als meest effectief beschouwd.


Magnesiumcitraat is een natuurlijke vorm van magnesium die ook bij een verminderde spijsvertering goed opgenomen wordt. Verminderde spijsvertering komt veel voor bij ouderen, met name bij vrouwen, als gevolg van aantasting van de maagwand (atrofische gastritis) en bij mensen onder stress.

 


Heb je nog vragen? Kom dan gerust langs in de winkel voor deskundig advies!

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00