Vetten zijn onmisbaar!

Eén ding is zeker: we kunnen niet zonder vet bestaan. Vetten hebben een slechte imago... maar vetten kunnen ook heel gezond zijn! Sterker we kunnen niet zonder! In deze blog lees je meer welke vetten gezond zijn, welke je beter kan vermijden en welke gezondheidsvoordelen bepaalde vetten hebben; 

 

Veel mensen hebben de associatie dat vetten slecht zijn en dat je er dik van wordt. In zekere zin klopt dit wel, maar toch is de werkelijkheid wat complexer.

 

Er bestaan namelijk niet alleen slechte vetten, maar ook vetten waar we niet zonder kunnen. Vet levert ons niet alleen energie, maar het voorkomt ook dat we het koud krijgen en het dient als beschermlaag voor onze vitale organen. Het fungeert daarnaast als bouwstof voor ons lichaam, bevordert onze spijsvertering en het bevat ook nog eens vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Dit zijn vitamines die alleen in vet oplosbaar zijn. Vet hebben we dus nodig.

 

Wat is het verschil tussen een gezonde vet en een slechte vet?

 

Vetten in onze voeding zijn altijd een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn er nog transvetten. Vooral die laatste is zeer slecht voor onze gezondheid. Denk hierbij aan vetten die van oorsprong vloeibaar waren maar die door industriële bewerking een vaste structuur (zoals verzadigd vet) hebben gekregen. Er wordt waterstof aan de olie toegevoegd om oxidatie tegen te gaan.

 

Goed om te weten; In biologische producten mogen geen transvetten voorkomen.

 

Wat doen transvetten met je gezondheid?

  1. Transvetten verharden de celmembraan van de cellen in je lichaam. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof niet goed in de cel komen en afvalstoffen er niet goed weer uit.
  2. Transvetten blokkeren de omzetting van gezonde vetten uit bijvoorbeeld omega 3 naar ontstekingsremmende stoffen. 
  3. Transvetten verhogen je gewicht. Bij eenzelfde hoeveelheid calorieën wordt iemand die transvetten eet zwaarder dan iemand die geen transvetten eet.

 

Wat zijn dan gezonde vetten? 

 

Deze kan je onderverdelen in drie categorieën, welke alle drie gezonde eigenschappen hebben. Gebruik ze dus ook alle drie:

 

  1. Eerlijke, verzadigde vetzuren: eieren, vlees, zure zuivel, boter van duurzaam gehouden, loslopende dieren, Ghee, kokosolie, palmolie (mits je heel zeker weet dat deze in alle opzichten ‘koosjer’ is en niet bijdraagt aan nog meer ontbossing en menselijke uitputting)
  2. Meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6)Omega 3: zoals in vette vis, lijnzaad(olie), walnoot(olie), Perilla olie, vlees, zuivel, eieren van dieren die groenvoer eten.
    Omega 6: zonnebloem-, sesam-, saffloer- mais-, katoenzaad-, pinda-, mais olie etc + alle voedingsmiddelen van dieren die met vooral krachtvoer zijn grootgebracht.
  3. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 9): olijfolie, noten(olie), avocado(olie) etc.

 

Zijn verzadigde vetten gezond of ongezond?

 

De oplettende lezer ziet waarschijnlijk dat hierboven bij gezonde vetten, verzadigde vetten staat. Maar dat is toch niet gezond?

 

Het antwoord op deze vraag ligt een stuk genuanceerder dan enkel ‘gezond’ of ‘ongezond’. Vet is nodig voor een goede gezondheid en daar hoort verzadigd vet bij. We snappen dat dit verwarrend kan zijn, aangezien gezondheidsinstanties en wetenschappers verzadigde vetten al jaren aanmerken als ongezond.

 

Het verschil zit vooral in het soort en – zoals met alles – de hoeveelheid verzadigd vet of het gezond of ongezond is. Verzadigde vetten vanuit fastfood, gebak en bewerkte vleeswaren hebben een andere invloed op je gezondheid dan vetten uit biologisch dynamische eieren, gras gevoerd vlees of kokos.

 

Wat zijn o.a. de gezondheidsvoordelen hebben vetten?

 

  1. Vetten zijn een hele belangrijke bron & leverancier van energie voor ons lichaam.
  2. Gezonde vetten zijn de bouwstenen van ons lichaam en bescherming je cellen. 
  3. Zijn positief voor de hersenen, spieren, gewrichten, hormonen, het hart en bloedvaten.
  4. Gezonde vetten zijn belangrijk voor een gezonde huid
  5. Ze verlagen het LDL cholesterol.

 

Signalen bij een tekort aan vetten.

 

  1. Droge huid.
  2. Je voelt je niet lekker bij een koolhydraatarme voeding.
  3. Fysieke prestaties schieten te kort.
  4. Gewrichtspijn
  5. Laag HDL-cholesterol
  6. Hongergevoel na een maaltijd

 

Vind jij het lastig om deze kennis te vertalen naar jouw voedingspatroon? Of wil jij meer weten over gezonde vetten en wat ze voor jou kunnen betekenen? Kom dan gerust langs in de winkel voor deskundige advies!

 

Bron; Rineke Dijkinga, Oersterk.

0
Feed

Schrijf een reactie

Reformhuis de Vries
2e Oosterkade 25
8603 CK Sneek

KvK 01036564 

 

Een gezond leven begint bij Reformhuis de Vries

Openingstijden

Maandag 13:30 - 18:00

Dinsdag 09:00 - 18:00

Woensdag 09:00 - 18:00

Donderdag 09:00 - 18:00

Vrijdag 09:00 - 18:00

Zaterdag 09:00 - 17:00