16/12/2024 door Corry de Vries 0 Opmerkingen
Wat is gezond eten?
Vandaag weer in het nieuws; *Drastische verandering nodig in voedselverkoop. Supermarkten zouden een bonus moeten krijgen voor de gezonde producten die ze verkopen en een boete voor de ongezonde verkoop. Dat is het advies van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Maar wat is gezond eten? Kunnen we dat nog wel krijgen, als blijkt dat 80% van de supermarkt ongezond eten is. In deze blog lees je meer;
*ad.nl
De vraag is; wat is gezonde voeding?!
Gezonde voeding is voeding die je alle voedingsstoffen geeft die je nodig hebt om gezond te blijven, om je goed te voelen en voldoende energie te hebben.
Klinkt eenvoudig? Maar tegenwoordig toch een hele uitdaging als je bedenkt dat 80% van de voeding uit de supermarkt ongezond is!
Is ongezond eten dan zo nadelig voor onze gezondheid?
Ongezonde voeding is een ernstige bedreiging voor onze gezondheid “constateer de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Ter illustratie: 1,7 miljoen Nederlanders kampen met hart- en vaatziekten. Dagelijks belanden 640 mensen daarmee in het ziekenhuis.
Dit zijn de voordelen van gezond eten:
- Je verkleint de kans op ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.
- Je krijgt meer energie doordat je de voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt.
- Het kan je helpen een gezond gewicht te behouden of een gezonder gewicht te krijgen.
- Het verbeterde stemming en je hebt meer concentratie.
- Je slaapt beter.
- En! Je gaat er beter uitzien, inclusief gezondere huid, haar en nagels!
Waar moet je opletten als je gezond wil eten?
De verleiding om ongezond eten te kopen is vrij groot in een supermarkt. Al het lekkers wordt op ooghoogte neer gezet.... Als je staat te wachten bij de kassa heb je allemaal lekkere ongezonde koopjes...
Veel mensen baseren hun keuze voor een bepaald product op de voorkant van de verpakking. Bijvoorbeeld als je in de supermarkt een pakje "gezonde reep" koopt, denk je waarschijnlijk dat je een gezonde keuze maakt. Maar, klopt die gedachte wel? Pas als je op de achterkant van de verpakking leest, zie je dat het helemaal niet gezond is, in tegendeel zelfs.
Eén belangrijke tip is: Lees het etiket!
De informatie op het etiket geeft je een goede houvast met betrekking tot een gezonde keuze te maken!
Claims als ‘laag zoutgehalte’, ‘suikerarm’, ‘light’ of ‘vezelrijk’ klinken mooi, maar dat wil niet altijd zeggen dat het de beste keuze is. Lees dus de ingrediënten lijst. Vergelijk daarbij ook de producten met elkaar. Let vooral op of er ook suikers, e nummers of additieven aan toegevoegd is. Vaak is het zo dat hoe langer de ingrediënten lijst, hoe ongezonder!
Het beste etiket voor een voedingsmiddel is… geen etiket!
Onbewerkte natuurlijke producten zoals een appel, een peer of een broccoli bevatten slechts 1 ingrediënt (het product zelf) en zijn puur natuur. Hoe onbewerkte je voeding, hoe gezonder. Probeer dus zo weinig mogelijk voorverpakte en bewerkte voedingsmiddelen te kopen en kook zo veel mogelijk vers.
Laat je niet foppen door de verpakking!
Het verschil tussen gezondheids- of voedingsclaims en loze termen is vaak lastig te zien. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar vaak zijn het verkooppraatjes. Zo kan een ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt.
Tips voor gezond eten!
- Kies voor biologisch.
Het grootste voordeel voor je gezondheid van het eten van biologisch voedsel is wat je juist niet binnenkrijgt. Biologische telers gebruiken geen synthetische pesticiden om hun gewassen te beschermen tegen ziekten, insecten en schimmels. Dit betekent dat het voedsel zelf nooit in aanraking is geweest met chemicaliën.
Biologisch voedsel heeft geen toevoegingen, niet-biologisch voedsel vaak wel. Ook geen kunstmatige zoetstoffen, smaak- en kleurstoffen, conserveermiddelen en mononatriumglutamaat (E621). Dit betekent dat als je biologisch eet, je deze chemicaliën niet binnenkrijgt. Veel mensen vinden de smaak van biologisch voedsel ook gewoon beter.
- Ga voor meer groenten
Groentes brengen je veel vezels (goed voor je darmen!), vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en verzadigd te raken.
Probeer gedurende de dag meer groenten te eten, het liefst 400 gram per dag. Voeg groenten toe aan je ontbijt (door je smoothie, in je havermout of op je boterham), eet tijdens de lunch bijvoorbeeld een groentesoep, snack wat worteltjes tussendoor, en maak een voedzame avondmaaltijd met, jawel, groenten in de hoofdrol.
- Kies voor volkoren producten
Kies voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Hierin zitten veel koolhydraten, voedingsvezel en verschillende vitamines. Ook zorgen ze voor een vol gevoel.
De bruine kleur van brood betekent niet altijd dat dit brood gezonder is. Soms wordt het brood donkerder gemaakt met mout-extract of gekaramelliseerde suiker. Het brood wordt er wel donkerder van, maar er zitten maar weinig extra voedingsstoffen in.
Als brood echt volkoren is, staat dit bij verpakt brood op het etiket.
Eet weinig producten gemaakt van witte tarwebloem. Zoals witbrood, koekjes, biscuits en zoutjes.
- Eet wat vaker peulvruchten
Eet een paar keer per week peulvruchten. Bijvoorbeeld bruine bonen, witte bonen, sojabonen, linzen of kikkererwten. In peulvruchten zit eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Peulvruchten kan je door pasta's doen, door soep of maak burgers van bijvoorbeeld linzen of kikkererwten.
- Eet niet de hele dag door
Eet elke dag 3 gezonde maaltijden. Dat is genoeg om jouw lichaam te voeden met alle voedingsstoffen. Je hebt geen tussendoortjes nodig om gezond te zijn.
Als je wel iets wilt eten tussendoor, neem dan tomaatjes, komkommer, wortel, ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten en amandelen.
Het is belangrijk dat je met de keuze van gezonde voeding kiest wat bij jouw past en je leefstijl.
Als je vragen hebt over gezonde voeding kom dan gerust langs in de winkel. Neem ook eens een kijkje in onze winkel. We hebben een ruim aanbod aan allerlei gezonde en ook gewoon hele lekkere producten voor elk moment van de dag.
Opmerkingen
Schrijf een reactie